Maak hier online je afspraak
Rimpels door de zon

Rimpels door de zon

Het ontstaan van rimpels kent verschillende oorzaken. Natuurlijk speelt het natuurlijke verouderingsproces een rol, net als genetische aanleg. Maar een van de meest ingrijpende oorzaken is de zon. Sterker nog: dit is de hoofdoorzaak van vroegtijdige huidveroudering. In deze blog vertel ik je meer over dit onderwerp en wat je ertegen kunt doen.

Verschillende soorten straling

Zonnestraling bestaat uit UV. Daarvan zijn er twee soorten: UVA en UVB. Beide soorten straling hebben weer andere gevolgen. UVA straling dringt diep in de huid door, waar UVB je huid doet verbranden. Waar sommige gevolgen van de zon direct zichtbaar zijn (zoals verbranden), kunnen er op de lange termijn ook vervelende effecten ontstaan. Denk hierbij aan een droge en schilferige huid, pigmentvlekken en… Rimpels.

Hoe kan het dat er rimpels ontstaan?

Een van de dingen die de zon aantast van de huid, is collageen. Collageen is een eiwit dat van nature in het lichaam voorkomt. Deze stof zorgt voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Doordat de straling van de zon het collageen aantast, worden tekenen van huidveroudering eerder zichtbaar. Denk hierbij aan droogtelijntjes en rimpels. Dit komt doordat de huid minder elastisch en stevig is, waardoor plooien in de huid gemakkelijker blijven staan. Denk bijvoorbeeld aan de fronsrimpel, zodra je in de zon hebt gekeken.

Rimpels door de zon voorkomen

Het belangrijkste om rimpels als gevolg van UV straling tegen te gaan, is je huid beschermen. Dit doe je met een goede spf. Ik raad hierbij een minimale factor aan van 30. Hoewel sommigen denken dat het beschermen met spf alleen nodig is als de zon schijnt, moet dit ook als het niet zonnig is (zelfs in de winter!). Tegenwoordig zit er in heel veel dagcremes al een spf in verwerkt, waarmee je je huid direct beschermt. Toch liever een aparte bescherming smeren? Let dan op de bescherming tegen beide UV stralingen (UVA en UVB) en kies er eentje die geschikt is voor het gezicht. Zo voorkom je een vet uitziende, plakkende huid.

Zorg goed voor je huid

Voorkomen blijft altijd beter dan genezen. Reinig, hydrateer en bescherm je huid goed om rimpels te voorkomen. Maar soms neemt het verouderingsproces het over. Dat hoort erbij! Stoor je je aan bepaalde rimpels die niet meer weg te smeren zijn? Maak dan gerust een afspraak voor een vrijblijvend consult. We bekijken dan samen je huidconditie en welke behandeling geschikt is om je huid een boost te geven.

Voordelen Augmented Anatomy

Augmented Anatomy: het is de nieuwste ontwikkeling in de markt. Een nu nog vrij onbekende term, maar met de toenemende populariteit van cosmetische behandelingen verwacht

Lees verder »

Q&A met Irma Knol

De bekende vlogster Irma Knol (moeder van Enzo Knol) is bij mij op bezoek om een aantal vragen door mij te laten beantwoorden die door

Lees verder »

Fillers wallen

Wallen, donkere kringen, ingevallen slapen of zakjes onder de ogen: allemaal zorgen ze voor een vermoeide uitstraling. De een heeft er wat meer last van

Lees verder »

Delen op: