Maak hier online je afspraak
Droge huid in de winter

Droge huid in de winter

Veel mensen hebben in de winter last van een droge huid. Lage temperaturen, droge ruimtes en hete douches zijn hier mogelijke oorzaken van. Een droge huid is niet schadelijk, maar wel erg vervelend. Het voelt trekkerig aan, jeukt en kan zelfs leiden tot schilfertjes. Heb jij in de winter (extra) last van een een droge huid, droge handen en voeten en droge lippen? Lees dan verder voor mijn tips.

Wat is een droge huid?

Een droge huid is een huidconditie die veel voorkomt. Vooral in de winter. Een droge huid wordt gekenmerkt door vocht tekort. Een droge huid heeft verschillende oorzaken en kan tijdelijk of chronisch van aard zijn.

De oorzaak van een droge huid

Een droge huid kan verschillende oorzaken hebben. Zowel interne als externe. Een voorbeeld van een interne oorzaak zijn verlaagde lipiden in de huid, die uitdroging tegengaan. Daarnaast bevat een droge huid niet genoeg huidvetten, waardoor de huid moeilijker vocht vast kan houden. Hierdoor raakt het vochtpeil van de huid uit balans en droogt de huid snel uit. Externe factoren die een droge huid veroorzaken zijn de zon, koude temperaturen en een droge lucht. Maar ook een lage luchtvochtigheid en een harde wind kunnen de huid uitdrogen.

Oorzaken droge huid in de winter

In de winter zijn de temperaturen koud. Het koude weer en de droge lucht komen een droge huid niet ten goede. Daarnaast staat de verwarming vaak aan, waardoor de lucht droger wordt en het de huid meer uitdroogt. Het gevolg? Een trekkerige, jeukende en soms zelfs schilferende huid.

Kenmerken droge huid

Er zijn enkele kenmerken van een droge huid. Deze zijn vervelend, maar wel te verhelpen!

  • Rode en schilferige huid
  • Fijne lijntjes
  • Trekkerig gevoel
  • Zichtbare kloven
  • Geïrriteerde en jeukende huid

 

Tips tegen een droge huid

1. Hydrateren en behouden

In de winter is het extra belangrijk om je huid goed te verzorgen. Je weet vast al dat je voldoende water moet drinken en crèmes kunt smeren om de vochtbalans van de huid op peil te houden. Maar het is net zo belangrijk om te zorgen dat vocht in de huid blijft.

2. Vermijd uitdrogende situaties

Het klinkt logisch, maar voorkomen is beter dan genezen. Probeer zon, verwarming en airco zoveel mogelijk te vermijden. Hiermee voorkom je dat je huid nog meer uitdroogt.

3. Kies voor vochtinbrengende crème

Smeer je huid in de wintermaanden in met een dikke crème of bodybutter. Deze zijn voedender dan lotions en beschermen je huid tegen uitdroging.

4. Douche niet te heet

Het is verleidelijk als het koud is, maar heet douchen droogt je huid nog meer uit. Douche daarom niet te lang en niet te warm, zelfs als het buiten koud is.

5. Kies de juiste huidverzorging

Gebruik voedende producten voor je huid, geschikt voor jouw huidtype. Gebruik je in de winter dezelfde producten als in de zomer? Grote kans dat deze dan niet geschikt zijn zodra de temperaturen omlaag schieten.

6. Vermijd producten op alcoholbasis

Kijk uit met producten die alcohol bevatten. Alcohol droogt je huid extra uit, en dit kan je huid juist niet gebruiken.

Voordelen Augmented Anatomy

Augmented Anatomy: het is de nieuwste ontwikkeling in de markt. Een nu nog vrij onbekende term, maar met de toenemende populariteit van cosmetische behandelingen verwacht

Lees verder »

Rimpels door de zon

Het ontstaan van rimpels kent verschillende oorzaken. Natuurlijk speelt het natuurlijke verouderingsproces een rol, net als genetische aanleg. Maar een van de meest ingrijpende oorzaken

Lees verder »

Q&A met Irma Knol

De bekende vlogster Irma Knol (moeder van Enzo Knol) is bij mij op bezoek om een aantal vragen door mij te laten beantwoorden die door

Lees verder »

Delen op: